Vilken batteristorlek är rätt för en elbil?

En guide till beslutsfattande

Vid köp av en elbil spelar olika kriterier en avgörande roll jämfört med konventionella förbränningsfordon. En särskilt viktig faktor som måste övervägas noga är utan tvekan batteriets hälsotillstånd (SoH). Men det är inte allt - det finns andra viktiga aspekter som de som bestämmer sig för att ge sig ut på detta spännande äventyr måste ta hänsyn till. En annan fråga som potentiella köpare kan ha är batteriets storlek. Och här har DI Nikolaus Mayerhofer, CTO på AVILOO, har några utmärkta rekommendationer!

Nikolaus Mayerhofer

Bilköpare ställer sig alltid dessa frågor: Vilken batteristorlek är bäst för mig? Är det värt att investera i ett större och dyrare batteri? Är en extra kostnad på cirka 10 000 euro för ett större batteri värt det? Det finns inget entydigt svar på de här frågorna. Snarare är det ett individuellt beslut baserat på bilköparens personliga behov. I den här artikeln erbjuder vi en guide för att göra beslutsprocessen att välja mellan standard och större batteristorlekar enklare.

Innan vi dyker ner i batteristorlekar ska vi dock först ta en snabb titt på ett allmänt ämne - fyrhjulsdrift. En del kanske undrar vad det har med batteristorlek att göra.

Fyrhjulsdrift ja / nej

Beslutet för eller emot fyrhjulsdrift är inte alltid oberoende av batteristorleken. Kort sagt - om du behöver fyrhjulsdrift är det vettigt. Men om du inte behöver det, men är helt beroende av det på grund av ett större batteri, har detta en liten nackdel, eftersom fyrhjulsdrift leder till högre förbrukning. Denna extra förbrukning kompenseras dock mer än väl av det större batteriet, vilket gör körningen ännu roligare. Ändå är effektiviteten hos en ren bak- eller framhjulsdrift i allmänhet högre, och de är mer miljövänliga. Om du värdesätter minimal förbrukning kan därför ett mindre batteri och att inte ha fyrhjulsdrift vara ett bättre val för dig.

Beslutsunderlag

Det rätta valet mellan standardbatterier och större batterier beror på användarprofilen. För att underlätta beslutsprocessen kommer vi nu att gå djupare in på batteristorlekar och beskriva deras fördelar och nackdelar.

När är ett större batteri rätt val?

  • Om du är beredd att investera mer pengar.
  • Snabbare laddning jämfört med ett standardbatteri - det sparar cirka 5 minuter för en extra räckvidd på 100 km (förutsatt att laddningen startar med en SoC på cirka 10 %)
  • Mer flexibilitet för långa sträckor och ruttplanering - färre laddningsstopp totalt sett och mer frihet när du planerar raster. Med ett större batteri kan du planera rasterna mer efter dina behov och mindre efter batteriets status. Det innebär att du kan nå din destination i ett mer avslappnat sinnestillstånd.
  • För regelbundna resor utan mellanliggande laddning - perfekt för rundresor. Om du t.ex. inte har någon laddningsmöjlighet vid din destination kan det vara nödvändigt att ha ett större batteri för att kunna påbörja hemresan.
  • För en stor solcellsanläggning - ger en mer flexibel lagring av överskottsenergi i bilen. Med ett större batteri kan du lagra solcellernas överskott under soliga dagar utan att behöva sälja det till ett mycket lågt pris och sedan köpa det igen senare för mycket mer pengar.
  • Längre batteritid i kilometer - särskilt för dem som kör ofta och som vill behålla bilen länge. Ett större batteri innebär färre cykler för samma körsträcka än ett mindre batteri. Det innebär att ett större batteri åldras långsammare än ett mindre batteri, förutsatt samma körsträcka.
  • Under ogynnsamma förhållanden eller med extra last, t.ex. takboxar eller släpvagnar. Takboxar och släpvagnar ökar förbrukningen kraftigt. Den betydande minskningen av räckvidden kan delvis kompenseras genom att välja ett större batteri.

När är standardstorleken på batteriet rätt val?

  • Om du vill investera mindre.
  • Om du inte har något emot en något längre laddningsprocess.
  • För kortare resor som kan ta dig igenom dagen utan laddning.
  • För miljömedvetna förare som strävar efter låg förbrukning.
  • Om du vanligtvis klarar dig med en batteriladdning.
  • Om du har laddningsmöjligheter på din destination.
  • Om du tycker att det är okej med cirka 20 % fler laddningsstopp på långa resor.
  • Om räckvidden är tillräcklig för en returresa, även utan laddningsmöjligheter vid destinationen.
  • Om du kan ta dig igenom vardagen med en räckvidd som är cirka 15 % lägre efter fem år. (Tänk på att den redan låga räckvidden minskar med åren på grund av åldrande)

Extrema väderförhållanden minskar räckvidden med cirka 10 % (isande kyla och blött regn).

Valet mellan standardstorlek och större batteristorlek beror i hög grad på individuella behov och användningsvanor. Oavsett vilket alternativ du väljer önskar vi alla en trevlig och säker resa!

Tillbaka

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Om du regelbundet vill få information om de senaste trenderna inom elektromobilitet och batteridiagnostik, prenumerera på vårt nyhetsbrev nu.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close