Hvilken batteristørrelse er den rigtige til en elbil?

En hjælp til at træffe den rette beslutning

Når man køber en elbil, er der andre kriterier, som spiller en afgørende rolle, sammenlignet med konventionelle biler med forbrændingsmotor. En særlig vigtig faktor, der skal overvejes nøje, er batteriets sundhedstilstand (SoH). Men det er ikke det hele - der er andre vigtige aspekter, som man bør tage i betragtning, inden man træffer sin beslutning. Et andet spørgsmål, som potentielle købere ofte har, vedrører batteriets størrelse. Og her har DI Nikolaus Mayerhofer, CTO hos AVILOO, nogle fremragende anbefalinger til dem!

Nikolaus Mayerhofer

Bilkøbere stiller altid sig selv disse spørgsmål: Hvilken batteristørrelse er ideel til mig? Er det værd at investere i et større, dyrere batteri? Kan det betale sig at give omkring 10,000 euro mere for et større batteri? Der findes ikke noget entydigt svar på disse spørgsmål. Det er snarere en individuel beslutning baseret på bilkøberens personlige behov. I denne artikel giver vi en guide, som vil gøre valget mellem standard eller større batterier lettere.

Før vi kigger nærmere på batteristørrelserne, vil vi dog først tage et hurtigt kig på et generelt emne - firehjulstræk. Nogle undrer sig måske over, hvad det har at gøre med batteristørrelse.

Firehjulstræk ja/nej

Hvorvidt man skal vælge firehjulstræk har ofte at gøre med batteriets størrelse. Kort sagt - hvis du har brug for et firehjulstræk, giver det mening. Men hvis du ikke har brug for det, men er bliver nødt til at inkludere det på grund af et større batteri, har dette en lille ulempe, da firehjulstræk giver et højere forbrug. Dette ekstra forbrug opvejes dog mere end rigeligt af det større batteri, hvilket gør kørslen endnu mere underholdende. Ikke desto mindre er effektiviteten af et rent bag- eller forhjulstræk generelt højere, og de er mere miljøvenlige. Så hvis du ønsker minimalt forbrug, kan det være en fordel for dig at vælge et mindre batteri og fravælge firehjulstræk.

Grundlaget for beslutningen

Det rigtige valg mellem standardbatterier og større batterier afhænger af brugerprofilen. For at gøre denne beslutningsproces lettere vil vi nu se nærmere på batteristørrelser og beskrive deres fordele og ulemper.

Hvornår er et større batteri det rigtige valg?

 • Hvis du er villig til at investere flere penge.
 • Hurtigere opladning sammenlignet med et standardbatteri - dette sparer ca. 5 minutter for en ekstra rækkevidde på 100 km (forudsat at opladningen starter med en SoC på ca. 10%)
 • Mere fleksibilitet til lange køreture og ruteplanlægning - færre opladningsstop generelt og mere frihed ved planlægning af pauser. Med et større batteri kan du planlægge pauser mere efter dine behov og mindre efter batteristatus. Det betyder, at du er mere afslappet og udhvilet, når du ankommer til destinationen.
 • Til regelmæssige ture uden opladning undervejs - ideel til rundrejser. For eksempel, hvis du ikke har nogen opladningsfacilitet på din destination, kan det være nødvendigt at have et større batteri, så du kan nå helt hjem igen.
 • Til et stort solcelleanlæg - giver mulighed for mere fleksibel lagring af overskydende energi i bilen. Med et større batteri kan du gemme overskydende energi fra solcellerne på solrige dage uden at skulle sælge det til en meget lav pris og derefter købe det igen senere for en højere pris.
 • Længere batterilevetid i kilometer - især for dem, der kører ofte, og som ønsker at beholde bilen i lang tid. Et større batteri betyder færre cyklusser for samme kilometertal end et mindre batteri. Dette betyder, at et større batteri ældes langsommere end et mindre batteri, forudsat at kilometertallet er det samme.
 • Under ugunstige forhold eller med ekstra belastninger såsom tagboks eller påhængskøretøjer. Tagbokse eller trailere øger forbruget massivt. Den betydelige reduktion i rækkevidde kan delvist kompenseres ved at vælge et større batteri.

Hvornår er standardbatteristørrelsen det rigtige valg?

 • Hvis du vil investere mindre.
 • Hvis du ikke har noget imod en lidt længere opladningsproces.
 • Til kortere ture, der kan få dig igennem dagen uden genopladning.
 • Til miljøbevidste bilister, der ønsker et lavt forbrug.
 • Hvis du normalt kan klare dig med en enkelt batteriopladning.
 • Hvis du har mulighed for at foretage opladning på din destination.
 • Hvis du har det fint med at have omkring 20% flere opladningsstop på lange ture.
 • Hvis rækkevidden er tilstrækkelig til hjemturen, selv uden mulighed for opladning på destinationen.
 • Hvis du kan komme igennem hverdagen med en rækkevidde, der er omkring 15% lavere efter fem år. (Husk, at den allerede lave rækkevidde reduceres gennem årene på grund af aldring)

Ekstreme vejrforhold reducerer rækkevidden med ca. 10% (kulde og voldsom regn).

Valget mellem standard og større batteristørrelser afhænger i høj grad af individuelle behov og brugsvaner. Uanset hvilken mulighed du vælger, ønsker vi jer allesammen en god og sikker rejse!

Go back

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu, hvis du ønsker at modtage de nyeste trends inden for elektromobilitet og batteridiagnose.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close