Welk batterijformaat is geschikt voor een elektrische auto?

Een besluitvormingsgids

Bij de aankoop van een elektrische auto spelen verschillende criteria een doorslaggevende rol in vergelijking met conventionele voertuigen met verbrandingsmotoren. Een bijzonder belangrijke factor die zorgvuldig overwogen moet worden, is ongetwijfeld de gezondheidstoestand (SoH) van de batterij. Dat is echter niet alles, er zijn nog andere essentiële aspecten waar degenen die besluiten om dit spannende avontuur aan te gaan mee te maken krijgen. Een andere vraag die potentiële kopers kunnen hebben is het batterijformaat. Hier heeft DI Nikolaus Mayerhofer, CTO bij AVILOO, een aantal uitstekende aanbevelingen voor ze!

Nikolaus Mayerhofer

Autokopers stellen zichzelf altijd de volgende vragen: Welk batterijformaat is ideaal voor mij? Is het de moeite waard om te investeren in een grotere, duurdere batterij? Is een meerprijs van ongeveer 10.000 euro voor een grotere batterij het waard? Er is niet één antwoord op deze vragen. Het is eerder een individuele beslissing op basis van de persoonlijke behoeften van de autokoper. In dit artikel bieden we een leidraad om het besluitvormingsproces over de keuze tussen standaard en grotere batterijformaten gemakkelijker te maken.

Voordat we echter in de batterijformaten duiken, willen we eerst even naar een algemeen onderwerp kijken: vierwielaandrijving. Sommigen vragen zich misschien af wat dit met batterijformaat te maken heeft.

Vierwielaandrijving ja/nee

De beslissing voor of tegen vierwielaandrijving is niet altijd onafhankelijk van het batterijformaat. Kortgezegd, het is zinvol als je een vierwielaandrijving nodig hebt. Als je het echter niet nodig hebt, maar er wel absoluut afhankelijk van bent vanwege een grotere batterij, dan heeft dit een klein nadeel omdat vierwielaandrijvingen leiden tot een hoger verbruik. Dit extra verbruik wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de grotere batterij, waardoor autorijden nog leuker wordt. Toch is de efficiëntie van zuiver achter- of voorwielaandrijving over het algemeen hoger en zijn ze milieuvriendelijker. Als u dus waarde hecht aan minimaal verbruik, kan een kleinere batterij en geen vierwielaandrijving een betere keuze voor u zijn.

Beslissingsbasis

De juiste keuze tussen standaard- en grotere batterijen hangt af van het gebruikersprofiel. Om dit besluitvormingsproces te vergemakkelijken, gaan we nu dieper ingaan op batterijformaten en beschrijven we de voor- en nadelen.

Wanneer is een grotere batterij de juiste keuze?

  • Als u bereid bent meer geld te investeren.
  • Sneller opladen in vergelijking met een standaarnbatterij, dit scheelt ongeveer 5 minuten voor een extra bereik van 100 km (ervan uitgaande dat het opladen begint met een SoC van ongeveer 10%)
  • Meer flexibiliteit voor lange afstanden en routeplanning, in totaal minder oplaadstops en meer vrijheid bij het plannen van pauzes. Met een grotere batterij kunt u pauzes beter plannen op basis van uw behoeften en minder op basis van de batterijstatus. Dit betekent dat u ontspannener uw bestemming kunt bereiken.
  • Voor regelmatige reizen zonder tussentijds opladen, ideaal voor rondreizen. Als u bijvoorbeeld geen oplaadmogelijkheid heeft op uw bestemming, kan een grotere batterij noodzakelijke zijn om uw reis naar huis te kunnen beginnen.
  • Voor een groot PV-systeem, zorgt voor een flexibelere opslag van overtollige energie in de auto. Met een grotere batterij kunt u het PV-overschot op zonnige dagen opslaan zonder dat u het tegen een zeer lage prijs hoeft te verkopen om het later voor veel meer geld weer te kopen.
  • Langere levensduur van de batterij in termen van kilometers, vooral voor wie vaak rijdt en de auto lang wil bezitten. Een grotere batterij betekent minder cycli voor hetzelfde aantal kilometers dan een kleinere batterij. Dit betekent dat een grotere batterij langzamer veroudert dan een kleinere batterij, uitgaande van hetzelfde aantal kilometers.
  • In ongunstige omstandigheden of met extra belasting zoals dakconstructies of aanhangers. Dakconstructies of aanhangers verhogen het verbruik enorm. De aanzienlijke vermindering in bereik kan gedeeltelijk worden gecompenseerd door een grotere batterij te kiezen.

Wanneer is het standaard batterijformaat de juiste keuze?

  • Als u minder wilt investeren.
  • Als u het niet erg vindt dat het opladen iets langer duurt.
  • Voor kortere ritten waarmee u de dag doorkomt zonder op te laden.
  • Voor milieubewuste bestuurders die streven naar een laag verbruik.
  • Als u meestal genoeg heeft aan één batterijlading.
  • Als u oplaadmogelijkheden heeft op uw bestemming.
  • Als u het prettig vindt om 20% meer oplaadstops te hebben tijdens lange ritten.
  • Als het bereik voldoende is voor een rit heen en terug, zelfs zonder oplaadmogelijkheden op de bestemming.
  • Als u het dagelijks leven door kunt komen met een bereik dat na vijf jaar ongeveer 15% lager is. (Houd er rekening mee dat het toch al lage bereik in de loop der jaren afneemt door veroudering)

Extreme weersomstandigheden verminderen het bereik met ongeveer 10% (ijzige kou en natte regen).

De keuze tussen standaard- en grotere batterijformaten hangt sterk af van individuele behoeften en gebruiksgewoonten. Ongeacht de optie die u kiest, wensen we iedereen een fijne en veilige reis!

Ga terug

ABONNEER U OP ONZE NIEUWSBRIEF

Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste trends op het gebied van elektromobiliteit en accudiagnostiek, schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close