Verschillende strategieën voor batterijveroudering

Hoe veroudert uw batterij en wat kunt u doen om het proces te vertragen

Patrick Schabus

Voordat u begint
Weet u wat de "bruto" en "netto" energiewaarden van een elektrische autobatterij betekenen? Ken je de buffer vol en leeg? Lees hier de tekst over dit onderwerp.
Als u al bekend bent met bruikbare en geïnstalleerde (belemmerde, fysieke) energie, lees dan verder. Onze collega Patrick Schabus schrijft over twee mogelijke manieren om de batterij van een elektrische auto te verouderen en geeft advies over hoe de behandeling kan worden afgestemd op de auto, gerelateerd aan de manier waarop de batterij veroudert.
De mate van controle, maar ook verantwoordelijkheid, bepalen de strategieën
Er zijn twee strategische benaderingen voor de fabricage van een batterij voor elektrische voertuigen. Het belangrijkste verschil is hoe ver men de batterij mag ontladen, d.w.z. hoezeer de actieradius van de energie wordt beperkt. Achter deze schijnbaar eenvoudige indeling gaat echter een complexe kwestie schuil, namelijk de keuze van de juiste elektrische auto voor u. Als u er al een heeft, kunt u uw strategie aanpassen aan uw auto om het verouderingsproces te vertragen.
Strategie 1 - Gebruik de noodreserve
Deze methode beperkt het bruikbare bereik tussen 100-0% laadniveau indicatie meer dan technisch noodzakelijk. Dit betekent dat een bepaalde hoeveelheid energie is "opgesloten" in het noodreservebereik. De bestuurder heeft dus minder speelruimte, aangezien de batterij zichzelf vooraf moet beschermen. Dit leidt tot een lager bereik wanneer het nieuw is dan mogelijk zou zijn, maar het blijft gedurende vele jaren constant. Als de cellen beginnen te verouderen, wordt energie vrijgemaakt uit de overgedimensioneerde noodreserve om de energie constant te houden tussen 100-0% laadniveau-indicatie. Het bereik begint pas af te nemen wanneer de minimale noodreserve is bereikt.
Hoewel dit zorgeloze pakket minder marge biedt, zorgt het ook voor extra veiligheid omdat een dergelijke batterij automatisch wordt beschermd. Bovendien vereist een adequate behandeling van een dergelijke batterij weinig diepgaande kennis.
Strategie 2 - Beperking van het bereik
Met de tweede methode is het technisch maximaal mogelijke bereik beschikbaar voor de gebruiker tussen 100-0% laadniveau-indicatie. Veroudering van de cellen vermindert echter ook het bereik, omdat er geen energie is om te compenseren. Als gevolg daarvan kan veroudering al na één jaar of onjuiste behandeling merkbaar worden.
Als u in het bezit bent van een dergelijke batterij, is het belangrijk te weten dat de batterij met bijzondere voorzichtigheid moet worden behandeld.
Uw batterij zal u dankbaar zijn als u zich verantwoordelijk gedraagt, hem op de juiste manier oplaadt en ontlaadt (geen diepe ontlading, bij voorkeur tussen 80-20 liben), een goede kennis hebt en hem regelmatig gebruikt.
Hoe wordt het batterijtype bepaald?
Het is niet mogelijk om aan de hand van het automodel te bepalen welke strategie bij de fabricage van uw batterij werd toegepast. Maar laten we ruwweg zeggen dat de eerste strategie wordt gevolgd door BMW, Kia, Hyundai, Audi, enz., terwijl Tesla, Nissan, Renault, enz. de voorkeur geven aan de tweede strategie. Maar, ik herhaal, dit is geen betrouwbare manier om uw batterijtype te bepalen. U kunt veel betrouwbaardere informatie halen uit het gegevensblad zelf, dat u bij de auto hebt gekregen. Daar vindt u de bruto- en nettowaarde van uw batterij. Als het verschil tussen bruto en netto groter is (meer dan 10%), gebruikt de fabrikant de eerste strategie. En als deze waarde lager is (gewoonlijk ongeveer 5%), wordt logischerwijze de tweede strategie gebruikt. Bijvoorbeeld: Audi e-Tron bruto 95 kWh en netto 83,6 kWh (strategie 1), maar BMW i4 bruto 83,7 kWh en netto 80,9 kWh (strategie 2).
Tip: Lees altijd informatie van fabrikanten! Het kan echter ook gebeuren dat de strategie voor batterijgebruik plotseling verandert tijdens een nieuwe software-update van de fabrikant.
Praktijk: Bij de aankoop van een auto is het altijd goed om over deze informatie te beschikken, zodat u het juiste type batterij kunt vinden voor uw behoeften. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor strategie 2, omdat je dan de volledige energie van de accu kunt gebruiken, wat dan meer vrijheid geeft op langere reizen (bv. vakantiereizen). Degenen die de elektrische auto als tweede auto gebruiken, kiezen meestal voor strategie 2.

Ga terug

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

If you would like to receive the latest trends in electromobility and battery diagnostics on a regular basis, then subscribe to our newsletter now.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close