Verminder het risico op storingen in de elektrische batterij
Elektrische voertuigen maken al geruime tijd deel uit van ons dagelijks leven en het goed onderhouden van de batterijen is cruciaal om vroegtijdige veroudering en ernstige storingen te voorkomen.
Persbericht
Wiener Neudorf 07.12.2023 - Elektrische voertuigen maken al geruime tijd deel uit van ons dagelijks leven en het goed onderhouden van de batterijen is cruciaal om vroegtijdige veroudering en ernstige storingen te voorkomen. AVILOO, expert op het gebied van batterijdiagnostiek, geeft waardevolle tips voor een optimaal batterijgebruik:
Zo min mogelijk volledige cycli: beperk het aantal volledige cycli door een efficiënte rijstijl en een adequate voorbehandeling om de batterij te sparen. Er bestaat vaak een misverstand dat een volledige cyclus betekent dat de batterij wordt ontladen van 100 tot 0 procent. Maar in feite heeft dit betrekking op de energiecycli. Als een batterij bijvoorbeeld 100 kWh energie heeft en binnen een jaar 10.000 kWh wordt opgeladen en ontladen, zijn dit 100 volledige cycli. Afhankelijk van de technologie zijn de meeste batterijen ontworpen voor 2.000 tot 3.000 volledige cycli. Bestuurders hebben de mogelijkheid om het aantal volledige cycli te verminderen door een efficiënte rijstijl. Dit beschermt de batterij en voorkomt overmatig verlies van de gezondheidstoestand (SoH).
Correct opladen: wanneer de batterij volledig is opgeladen of zo goed als leeg is, worden op de ene elektrode elektronen afgezet en op de andere ionen. Dit kan leiden tot instabiliteit in de cel en mogelijk tot celdefecten. Het optimale gebruiksbereik ligt tussen 20% en 80%, omdat er in dit bereik voldoende balans is tussen positieve en negatieve polen. Vermijd volledig opladen en een capaciteit van minder dan 20%, vooral als het voertuig langere tijd niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld in het weekend. Als de auto lange tijd blijft stilstaan, kunt u deze het beste op een oplaadniveau van ongeveer 50% SoC laten staan.
Vermijd ook om de auto regelmatig snel op te laden, omdat de batterij hiermee bijzonder zwaar wordt belast.
Voorbehandeling: zorg voor voldoende voorbehandeling om de batterij voor te bereiden op het laadproces. Als het voertuig tijdens de voorbehandeling op de wandlader is aangesloten, wordt de elektriciteit rechtstreeks uit het stopcontact gebruikt en loopt deze niet via de batterij. Zo vermijdt u extra cycli en vermindert u de belasting van de batterij. Voorbehandeling speelt ook een belangrijke rol bij snelladen. Moderne voertuigen hebben een automatische voorbehandelingsfunctie, die wordt geactiveerd wanneer in het navigatiesysteem een aankomend laadstation wordt weergegeven. Hierdoor kan de batterij worden voorverwarmd vóór het daadwerkelijke laadproces. Dit maakt het opladen niet alleen zachter, maar versnelt ook het laadproces. Vooral in de winter is het gebruik van voorbehandeling belangrijk.
Regelmatige tests: met regelmatige tests kunt u bepalen of uw voertuig efficiënt en soepel wordt gebruikt. Afwijkingen in de batterijprestaties kunnen wijzen op mogelijke defecten, zoals celdefecten, problemen in het batterijbeheersysteem (BMS) of in het thermisch beheer. Vooral bij extreme temperaturen of belastingen, zoals in strenge winters, kunnen dergelijke afwijkingen het gedrag van het voertuig negatief beïnvloeden en zelfs risico's opleveren voor de gebruikers van het elektrische voertuig. Beide AVILOO-tests kunnen uitgebreide analyses tot op celniveau bieden.
ABONNEER U OP ONZE NIEUWSBRIEF
Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste trends op het gebied van elektromobiliteit en accudiagnostiek, schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.