Elektriciteit besparen op de weg: De sleutelrol van rijgedrag in de batterijveroudering van elektrische auto's

AVILOO Battery Diagnostics heeft een uitgebreide studie uitgevoerd naar de invloed van het rijgedrag op de veroudering van de batterij van elektrische voertuigen om bij te dragen aan transparantie op het gebied van elektromobiliteit.

AVILOO

De analyse, weergegeven in figuur 1, omvatte 402 voertuigen van hetzelfde voertuigtype waarvan het energieverbruik werd gemeten in kWh per 100 km. De resultaten onthulden significante verschillen tussen verschillende gebruikersgedragingen en toonden aan dat het energieverbruik kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Gematigd rijgedrag (groene categorie in grafiek 1): Gekenmerkt door zuinig, anticiperend rijden, zorgvuldig batterijonderhoud, lage oplaadcycli (bijv. preconditionering aan het stopcontact), voornamelijk stadsverkeer met weinig snelweggebruik en zuinig gebruik van airconditioning en verwarming.
  2. "Zware voet" rijden (rode categorie in grafiek 1): Dit rijgedrag wordt gekenmerkt door nerveus rijden, voornamelijk op de snelweg of heuvelachtig terrein. Het gaat gepaard met frequent recupereren, intensief voorverwarmen en conditioneren (vooral zonder stekker) en intensief verwarmen en klimatiseren.
  3. Middelmatige categorie (gele categorie in grafiek 1): Geen extreme waarden.

Gemiddeld verbruiken zuinige gebruikers 16-18 kWh/100 km, terwijl gebruikers met een hoog verbruik bijna twee keer zoveel verbruiken (figuur 1).

Bij grotere voertuigen heeft het rijgedrag hetzelfde effect, behalve dat het totale verbruik hoger is. Figuur 2 toont een ander type voertuig met een andere voertuigarchitectuur (groter, zwaarder, minder efficiënte aandrijving), waarbij het gemiddelde verbruik zelfs ongeveer 9 kWh/100 km hoger ligt dan bij het eerste voertuig.

Andere factoren, zoals het gebruik van airconditioning en verwarming, hebben ook een aanzienlijke invloed op het energieverbruik. Een representatief voorbeeld hiervan is een voertuig met 600.000 km, dat een levenslang verbruik had van 30,8 kWh/100 km, terwijl een vergelijkbaar voertuig uit de AVILOO vloot slechts 27,8 kWh/100 km verbruikte. Na uitvoerige communicatie met de klant werd bevestigd dat de doorslaggevende invloedsfactoren de voortdurende preconditionering van het voertuig waren zonder het aan te sluiten, een aanzienlijk aandeel van 80% op de snelweg en een bijzonder agressieve en nerveuze rijstijl.

"Alleen al door eenvoudig rijgedrag kun je een verbruiksvermindering van 10% bereiken, wat niet alleen leidt tot aanzienlijke energiebesparingen gedurende de levensduur, maar ook betekent dat 100.000 km in de ene auto vergelijkbaar is met 110.000 km in een andere," benadrukt Nikolaus Mayerhofer, AVILOO CTO, en vervolgt: "Als preconditioning wordt gebruikt, dan altijd met de laadkabel aangesloten. Op deze manier kunnen in de winter veel laadcycli worden bespaard, vooral voor korte ritten, tot 20-30%. Door vooruitziend te rijden, vermijd je veelvuldig en zwaar recupereren, waardoor je het aantal laadcycli helpt te verminderen en besparingen tot 5% kunt realiseren."

Een hoger energieverbruik betekent niet alleen hogere elektriciteitskosten, maar ook meer cycli voor de batterijen, wat leidt tot snellere veroudering. Het onderzoek zal worden voortgezet met verdere voertuigtests onder speciale omstandigheden, bijvoorbeeld om de effecten van extra belasting (fietsen, dakkoffer) of het gebruik van airconditioning en verwarmingssystemen te onderzoeken.

Ga terug

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

If you would like to receive the latest trends in electromobility and battery diagnostics on a regular basis, then subscribe to our newsletter now.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close