Kilometerstand is niet langer de belangrijkste indicator voor tweedehands elektrische auto's

Gebruikte elektrische auto's moeten volledig opnieuw worden beoordeeld:
Kilometerstand is niet langer de belangrijkste maatstaf voor tweedehands elektrische auto's. (Evenmin als het bouwjaar, trouwens.)

Nikolaus Mayerhofer

Een goed functionerende markt voor tweedehands elektrische auto's is de essentiële voorwaarde, de beslissende versneller voor de doorbraak van elektrische mobiliteit, die al in volle gang is - wie in een nieuwe elektrische auto investeert, zal hoe dan ook eerst de tweedehands willen verkopen.

De "tweedehands auto's" zijn natuurlijk steeds vaker - tweedehands elektrische auto's.

De markt voor tweedehands elektrische auto's functioneert, net als elke andere markt, alleen wanneer potentiële kopers en verkopers over zo identiek mogelijke informatie beschikken met betrekking tot essentiële kenmerken.

Hoe worden tweedehands auto's dan getaxeerd?
Een auto met een verbrandingsmotor bestaat uit wel 10.000 onderdelen. Gemaakt van materialen zoals staal, kunststof, rubber. En nog veel meer. Bij dagelijks gebruik in de auto worden deze onderdelen blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen, sterke trillingen, allerlei mechanische slijtage, ze roesten, worden poreus.

Nu is het volstrekt onmogelijk om de respectieve toestand van al deze afzonderlijke onderdelen op een zinvolle of exacte manier te beoordelen. In het dagelijkse mobiele leven is dit ook niet nodig.

Als u daarentegen een tweedehands auto wilt kopen of verkopen, is de situatie heel anders - nu wilt u precies weten wat de staat van de auto is.
Voor u als koper van een tweedehands elektrische auto betekent dit:
Zelfs als een goede aankoopkeuring verklaart dat uw droomauto in perfecte staat verkeert, geldt deze verklaring slechts voor ÉÉN helft van het voertuig en zeker niet voor de aandrijfunit inclusief de accu - het waardevollere, belangrijkere deel blijft ongecontroleerd.

Voor e-auto's geldt hetzelfde als voor voertuigen met een verbrandingsmotor; het is een kengetal van weinig betekenis, vooral gezien de over het algemeen nog "zeer jonge" tweedehands elektrische auto's die geleidelijk op de markt komen.

Laten we overgaan tot de kilometerstand, die heel vaak de eerste indicator is die in aanmerking wordt genomen bij de evaluatie van een tweedehands elektrische auto.
Hier hebben de deskundigen van het AVILOO Technologiecentrum in het kader van een studie daadwerkelijk een paradigmaverschuiving teweeg kunnen brengen:

1. Wij hebben de voertuigen van drie fabrikanten of modellen gebruikt die zeer succesvol zijn op de markt. Deze fabrikanten blijven anoniem.

De merken/modellen werden geanonimiseerd om geen merkgerelateerde afleidingen toe te laten of specifieke verklaringen mogelijk te maken.

Wij beschikken wel over dergelijke gegevens, maar publicatie ervan zou een enorme impact hebben op de markt voor elektrische auto's - omdat AVILOO duidelijk kan aantonen dat bijvoorbeeld de merken van merk A beter of slechter presteren dan de merken van concurrent B.

2. We hebben vier kilometerbereiken gedefinieerd:
tot en met 50.000, tot 100.000, tot 150.000, tot 200.000 kilometer

3. Over de grafiek: Elk punt vertegenwoordigt een voertuig, de Y-as toont de SoH (gezondheidstoestand), de X-as de kilometerstand

Algemene verklaringen resp. Interpretatie van de resultaten:

1. Er zijn fabrikanten van wie de merken/batterijen gemiddeld beter zijn dan die van andere fabrikanten. (Ceteris paribus: in de veronderstelling dat de voertuigen op een identieke batterijvriendelijke manier worden bestuurd).
2. Ondanks bijna identieke kilometerstanden zijn er zeer aanzienlijke verschillen in de gezondheid van de batterijen. En zo in de reeks. En dus in de waarde van de voertuigen.
3. De verschillen worden groter naarmate de kilometerstand toeneemt, of vanuit het oogpunt van de koper: hoe nieuwer een voertuig, hoe groter de kans dat u een goed merk koopt. Hoe ouder een gewenst voertuig, hoe groter de kans op een slecht merk.
4. Ook al presteren sommige fabrikanten gemiddeld beter dan andere, er zijn altijd uitschieters naar beneden.

Voor u als koper betekent dit: u kunt niet afgaan op kilometerstanden, fabrikanten of modellen. Op grond van algemene testresultaten voor individuele fabrikanten - bv. in vakpublicaties, blogs, enz. - kunnen geen uitspraken worden gedaan over een specifiek voertuig. Tenminste niet degene die je zou willen kopen!

Ga terug

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

If you would like to receive the latest trends in electromobility and battery diagnostics on a regular basis, then subscribe to our newsletter now.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close