Ulike strategier ved batterialdring

Hvordan eldes batteriet og hva kan du gjøre for å bremse prosessen

Patrick Schabus

Før du begynner
Vet du hva som menes med et elbilbatteris "brutto" og "netto"-energiverdier? Vet du om den fulle og tomme buffer? Les her artikkelen om dette emnet.
Hvis du allerede vet om brukbar og installert (innebygd, fysisk) energi, vennligst les videre. Vår kollega Patrick Schabus skriver om to måter som elbilbatterier kan eldes på og gir råd om hvordan man kan behandle aldringsprosessen avhengig av bilen.
Strategiene bestemmes av kontroll og ansvarlighet
Det er to strategiske tilnærminger når man produserer et elbilbatteri. Hovedforskjellen mellom tilnærmingene er hvor mye energi som kan lades ut av batteriet, dvs. i hvilken grad energien i batteriet kan brukes. Selv om dette kanskje høres enkelt ut, så er det det komplekse spørsmålet om å velge riktig elbil for deg. Hvis du allerede har en, da kan du tilpasse strategien bilen din for å bremse aldringsprosessen.
Strategi 1 – Bruk opp nødreservene
Den brukbare mengden energi mellom 100-0% som vises på elbilens ladeindikator er faktisk mer begrenset enn teknisk nødvendig. Dette betyr at en viss mengde energi er «låst inne» i nødreservene, og derfor har kjøreren mindre slingringsmonn da batteriet er forhåndsinnsilt til å beskytte seg selv. Dette resulterer i en mindre rekkevidde enn mulig, men den forblir konstant i mange år. Hvis cellene eldes, frigjøres energien fra de overdimensjonerte nødreservene for å holde energien konstant mellom 100-0% på ladeindikatoren. Rekkevidden begynner først å avta når nødreservenes minimumsgrense er nådd.
Selv om dette bekymringsløse alternativet gir mindre slingringsmonn, så gir den også ekstra sikkerhet fordi et slikt batteri er automatisk beskyttet. Det kreves dessuten minimal kunnskap for å kunne håndtere et batteri av denne typen på en skikkelig måte.
Strategi 2 - Begrensning av rekkevidden
Med den andre metoden kan kjøreren bruke all energien, mellom 100-0%, som vises på ladeindikatoren, men jo mer cellene eldes, desto mer reduseres rekkevidden, siden det ikke er nok energi tilgjengelig for å kompensere. Som et resultat kan man legge merke til virkningene av aldring allerede etter det første året eller feil håndtering.
Hvis du eier et slikt batteri, er det viktig å vite at batteriet skal behandles med spesiell forsiktighet.
Batteriet ditt vil takke deg hvis du håndtere det på en ansvarlig måte, noe som innebærer at du lader det opp og lader det ut riktig (ingen dyp utladning, det er best å holde nivået mellom 80-20%), har god teknisk kunnskap og bruker den regelmessig.
Hvordan vet jeg hvilken type batteri er i min elbil?
Bilmodellen hjelper oss ikke med å finne ut hvilken strategi som ble brukt i produksjonen av batteriet. Men la oss grovt sett si at den første strategien blir brukt av BMW, Kia, Hyundai, Audi osv., mens Tesla, Nissan, Renault osv. foretrekker den andre strategien. Men jeg må gjenta at dette ikke er en garantert måte å bestemme hvilken type batteri bilen din bruker. Du kan få mye mer pålitelig informasjon fra databladet du fikk da du kjøpte bilen. Ditt batteris brutto- og nettoverdier står der. Hvis det er en stor forskjell mellom brutto og netto (mer enn 10%), så har fabrikanten brukt den første strategien. Og logisk sett, hvis denne verdien er lavere (vanligvis rundt 5%), så har den andre strategien blitt brukt. For eksempel: Audi e-tron 95 kWh brutto og 83,6 kWh netto (strategi 1), men BMW i4 83,7 kWh brutto og 80,9 kWh netto (strategi 2).
Tips: Les alltid informasjon du får fra fabrikanten! Det kan imidlertid også forekomme plutselige endringer i batteriets energibruk på grunn av nye programvareoppdateringer fra fabrikanten.
Praksis: Ved bilkjøp er det alltid greit å ha denne informasjonen tilgjengelig slik at du kan få den riktige batteritypen for å dekke dine behov. Personlig ville jeg alltid valgt strategi 2, siden man da kan bruke hele batteriets energikapasitet, noe som gir større frihet på lengre reiser (f.eks. ferieturer). Hvis du bruker elbilen som en bil nummer to, så er strategi 2 vanligvis det beste valget.

Go back

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV

Hvis du ønsker å motta de siste trendene innen elektromobilitet og batteridiagnostikk med jevne mellomrom, kan du abonnere på vårt nyhetsbrev nå.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close