Reduser risikoen for feil på elbilbatterier

Elbiler har for lengst blitt en del av hverdagen vår, og det å ta godt vare på batteriene er avgjørende for å unngå for tidlig aldring og alvorlige funksjonsfeil.

Pressemelding

Wiener Neudorf 07.12.2023 – Elbiler har for lengst blitt en del av hverdagen vår, og det å ta godt vare på batteriene er avgjørende for å unngå for tidlig aldring og alvorlige funksjonsfeil. AVILOO, ekspert innen batteridiagnostikk, gir verdifulle tips for optimal batteriutnyttelse:

Så få fulle sykluser som mulig: Reduser antall fulle sykluser gjennom en effektiv kjørestil og tilstrekkelig forkondisjonering for å spare batteriet. Det er ofte en misforståelse at en full syklus betyr å lade ut batteriet fra 100 til 0 prosent. Faktisk refererer dette til de energiske syklusene. For eksempel, hvis et batteri har 100 kWh energi og 10 000 kWh lades og utlades i løpet av et år, resulterer dette i 100 fulle sykluser. Avhengig av teknologi, er de fleste batterier designet for 2000 til 3000 fulle sykluser. Sjåfører har muligheten til å redusere antall fulle sykluser gjennom en effektiv kjørestil. Dette beskytter batteriet og forhindrer unødvendig tap av helsetilstand (SoH).

Riktig lading: Når batteriet er fulladet eller svært utladet, avsettes elektroner på den ene elektroden og ioner på den andre. Dette kan føre til ustabilitet i cellen og muligens til celledefekter. Det optimale utnyttelsesområdet er mellom 20 % og 80 %, da det er tilstrekkelig balanse mellom positive og negative poler i dette området. Unngå full lading og utlading under SoC 20 %, spesielt hvis bilen ikke brukes over lengre tid, for eksempel i helgen. Hvis bilen må stå lenge, er det best å la den stå på et ladenivå på rundt SoC 50 %.

Unngå også regelmessig hurtiglading, da dette legger en spesielt høy belastning på batteriet.

Forkondisjonering: Bruk tilstrekkelig forkondisjonering for å klargjøre batteriet for ladeprosessen. Hvis kjøretøyet er koblet til veggboksen under forkondisjonering, hentes strømmen direkte fra stikkontakten uten å måtte ta en omvei via batteriet. På denne måten unngår du flere sykluser og reduserer belastningen på batteriet. Forkondisjonering spiller også en viktig rolle i hurtiglading. Moderne kjøretøy har en automatisk forkondisjoneringsfunksjon, som aktiveres når en kommende ladestasjon vises i navigasjonssystemet. Dette gjør at batteriet kan forvarmes før selve ladeprosessen. Dette gjør ikke bare ladingen mer skånsom, men fremskynder også ladeprosessen. Bruk av forkondisjonering er spesielt viktig om vinteren.

Regelmessig testing: Regelmessig testing lar deg avgjøre om kjøretøyet ditt brukes effektivt og skånsomt. Uregelmessigheter i batteriets ytelse kan indikere mulige feil som cellefeil, problemer i batteristyringssystemet (BMS) eller i termisk styring. Spesielt under ekstreme temperaturer eller belastninger, som i isete vintre, kan slike uregelmessigheter svekke kjøretøyets atferd og til og med utgjøre risiko for elbilbrukere. Begge AVILOO-testene kan tilby omfattende analyse ned til cellenivå.

Go back

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV

Hvis du ønsker å motta de siste trendene innen elektromobilitet og batteridiagnostikk med jevne mellomrom, kan du abonnere på vårt nyhetsbrev nå.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close