Hvilken batteristørrelse er riktig for en elbil?

En veiledning til beslutningstaking

Ved kjøp av elbil er det andre kriterier som spiller en avgjørende rolle sammenlignet med konvensjonelle forbrenningsbiler. En spesielt viktig faktor som må vurderes nøye, er utvilsomt helsetilstanden (SoH) til batteriet. Men det er ikke alt. Det er andre viktige aspekter som de som bestemmer seg for å legge ut på dette spennende eventyret, må ta hansyn til. Et annet spørsmål som potensielle kjøpere kan ha, handler om batteristørrelsen. Og her har DI Nikolaus Mayerhofer, CTO hos AVILOO, noen gode anbefalinger!

Nikolaus Mayerhofer

Bilkjøpere stiller seg alltid disse spørsmålene: Hvilken batteristørrelse er ideell for meg? Er det verdt å investere i et større og dyrere batteri? Er det verdt med en ekstra kostnad på rundt 10.000 euro for et større batteri? Det finnes ingen fasit på disse spørsmålene. Snarere er det en individuell beslutning basert på bilkjøperens personlige behov. I denne artikkelen finner du en veiledning som kan gjøre beslutningsprosessen med å velge mellom standard og større batteristørrelser enklere.

Før vi dykker ned i batteristørrelser, vil vi imidlertid først ta en rask titt på et generelt emne – firehjulsdrift. Noen lurer kanskje på hva dette har med batteristørrelse å gjøre.

Firehjulsdrift ja/nei

Avgjørelsen for eller mot firehjulsdrift er ikke alltid uavhengig av batteristørrelse. Kort sagt, hvis du trenger firehjulsdrift, er det fornuftig. Men hvis du ikke trenger det, men er helt avhengig av det på grunn av et større batteri, utgjør dette en liten ulempe da firehjulsdrift gir høyere forbruk. Dette ekstra forbruket blir imidlertid mer enn kompensert av det større batteriet, noe som gjør kjøringen enda morsommere. Likevel er effektiviteten til ren bak- eller forhjulsdrift generelt høyere, og disse bilene er mer miljøvennlige. Så hvis du verdsetter minimalt forbruk, kan et mindre batteri og det å velge bort firehjulsdrift være et bedre valg for deg.

Beslutningsgrunnlag

Det riktige valget mellom standard og større batterier avhenger av brukerprofilen. For å gjøre denne beslutningsprosessen enklere vil vi nå se nærmere på batteristørrelser og beskrive deres fordeler og ulemper.

Når er et større batteri det riktige valget?

 • Hvis du er villig til å investere mer penger.
 • Raskere lading sammenlignet med et standardbatteri – Dette sparer deg omtrent fem minutter for en ekstra rekkevidde på 100 km (forutsatt at ladingen starter med en SoC på rundt 10 %)
 • Større fleksibilitet for lange avstander og ruteplanlegging – Få færre ladestopp totalt sett og større frihet ved planlegging av pauser. Med et større batteri kan du planlegge pauser mer i henhold til dine behov og mindre i henhold til batteristatus. Dette betyr at du kan nå målet ditt på en mer avslappet og stressfri måte.
 • For vanlige turer uten mellomlading – Ideell for rundturer. Hvis du for eksempel ikke har mulighet å lade på reisemålet, kan det være nødvendig å ha et større batteri for å kunne starte hjemreisen.
 • For et stort solcelleanlegg – Sørger for mer fleksibel lagring av overskuddsenergi i bilen. Med et større batteri kan du lagre overskuddet fra solcellene på solfylte dager uten å måtte selge det til en veldig lav pris og deretter kjøpe det igjen senere til en høyere kostnad.
 • Lengre batterilevetid i form av kilometer – Spesielt for de som kjører ofte og som ønsker å beholde bilen i lang tid. Et større batteri betyr færre sykluser for samme kjørelengde enn et mindre batteri. Dette betyr at et større batteri eldes saktere enn et mindre batteri, forutsatt samme kjørelengde.
 • Under ugunstige forhold eller med tilleggslast som takkonstruksjoner eller tilhengere. Takkonstruksjoner eller tilhengere øker forbruket massivt. Den betydelige reduksjonen i rekkevidde kan delvis kompenseres ved å velge et større batteri.

Når er standard batteristørrelse det riktige valget?

 • Hvis du vil investere mindre.
 • Hvis du ikke har noe imot en litt lengre ladeprosess.
 • For kortere reiser som får deg gjennom dagen uten å lade.
 • For miljøbevisste sjåfører som sikter mot lavt forbruk.
 • Hvis du vanligvis klarer deg med én batterilading.
 • Hvis du har lademuligheter på reisemålet.
 • Hvis du synes det er greit å ha rundt 20 % flere ladestopp på lange reiser.
 • Hvis rekkevidden er tilstrekkelig for tilbaketuren, selv uten lademuligheter på reisemålet.
 • Hvis du kan komme deg gjennom hverdagen med en rekkevidde som er rundt 15 % lavere etter fem år. (Vær oppmerksom på at den allerede lave rekkevidden reduseres med årene på grunn av aldring)

Ekstreme værforhold reduserer rekkevidden med ca. 10 % (iskaldt og tungt regn).

Valget mellom standard og større batteristørrelser avhenger sterkt av individuelle behov og bruksvaner. Uansett hvilket alternativ du velger, ønsker vi deg en fin og trygg reise!

Go back

ABONNER PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Hvis du ønsker å få jevnlig informasjon om de nyeste trendene innen elektromobilitet og batteridiagnostikk, kan du abonnere på nyhetsbrevet vårt nå.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close