Alt du vil vite om batteriet i elbilen din...

men ikke har turt å spørre om

Nicholas Mayerhofer

Kjører du elbil eller planlegger du å kjøpe en? Her er de viktigste tingene å huske på for å kunne nyte lange og sikre turer i elbilen din. I denne og følgende tekster kan du:

1. lære detaljert og korrekt informasjon om batteriet i et elektrisk kjøretøy,

2. forstå hvor banale men også farlige myter om batteriet er, og

3. sikre en bedre batterihåndtering.

Batteriet vil takke deg når du kommer trygt hjem etter en lang tur.

La oss starte med å tenke på hvor lenge batteriet ditt faktisk varer til neste lading, dvs. hva batteriets brutto- og nettoverdier er. Hvis batteriet er helt nytt, finner du to energiverdier i databladet: brukbar (netto) og installert/innebygd (brutto) energi. Disse to verdiene bestemmer batteriets maksimale (brutto) og reelle (netto) energimengde. Dette kan sammenlignes med en lønn: beløpet du ser på lønnsslippen ved slutten av måneden er brutto, men beløpet du ser på bankkontoen din og som er tilgjengelig for deg er netto. Vi kan illustrere begrepet ved hjelp av en ølseidel. Skummet på seidelens lokk kalles på fagspråk for «den fulle buffer». De få dråpene som er igjen i bunnen av glasset, som alltid forblir der selv om alt er drukket, kaller vi for «den tomme buffer». I et batteri er det energi som IKKE kan brukes, men som er innebygd i det. «Den fulle buffer» er et fulladet batteris energireserver, og «den tomme buffer» er et «tomt» batteris energireserver. Det er viktig å understreke her at batterier som er konfigurert på denne måten aldri går helt tom. Grunnen til at de resterende energireservene ikke kan brukes er et annet tema som vi vil diskutere senere. For nå er det bare viktig å vite at denne bufferen finnes og gjelder for de fleste batterier (men ikke alle).

Go back

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV

Hvis du ønsker å motta de siste trendene innen elektromobilitet og batteridiagnostikk med jevne mellomrom, kan du abonnere på vårt nyhetsbrev nå.

You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close